poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Ciasteczka maślane ^^

Hejka przed wami neutralny przepis, z którego możemy zrbić najróżniejsze smaki ciasteczek.

   Potrzeba nam:
*120 gram miękkiego masła (my za pierwszym razem przez nieuwagę dałyżmy margarynę i stwierdziłyśmy, że to nie ma różnicy, smak pozostaje ten sam>
*150 gram mąki przennej
*3 łyżki cukru pudru (lepiej dać więcej niz mniej, słodsze są smaczniejsze, a my po kilku razach dawałyśmy nawet 3,5-4 łyżki)

Najbardziej zasmakowały nam trzy rdzaje tych ciastek. Potrzeba więc również:

  Do waniliowych:
*Pół łyżeczki cukru waniliwego (wtedy dajemy troszkę mniej cukru pudru, ale bez przesady ;)
*Aromat waniliowy (naprawdę bardzo podnosi jakość ciasteczek)

  Do czekoladowych:
*Sypiemy o 2,5 łyżki mąki a wziamian za to tą samą ilość kakaa
*Możemy dodać kilka kropel armatu waniliwego

  Do korzennych
*Sprszkowany cynamon i imbir albo mieszanka do pierników


   Do dzieła!
Zagniatamy składniki ciasta. Ciasto ma wyjść konsystencji plasteliny (choć zależy od smaku ciastek- np. czekladowe wychdzą odrobinę twardsze niż waniliowe). Następnie robimy z ciasta kulki, wielkości około orzecha włoskiego, kture lekko spłaszczamy dłonią. Po połorzeniu na blachę (koniecznie wyłorzoną papierem do pieczenia) robimy wzorki (tnasza ulubiona część pieczenia, zawsze jest problem z tym ktra będzie robić kulku, a która wzorki ;). Wzorki możemy robić dowolnym sposobem, my robiłyśmy m.in. tłuczkiem do mięs(najpierw należy go dokładnie umyć!!!) lub widecem czy kwadraty nożykiem do smarowania kanapek. Nasze gotowe ciastka wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 80*C na ok. 15-20 minutek, jednak co pare miut sprawdzamy. Ciastka są wprost przepyszne, moja rodzina po spróbowaniu ich kazała mi piec po kilka razy dziennie, na szczęście nie jest to rzaden problem ^^. Zachęcamy serdecznie do wyprubowania przepisu i zamieszczania komentarzy!



Pozdrawiam :*
Ziuta x3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz